Lite blandade motiv med ND-filter.

ND-filter eller Neutral Density är egentligen ett neutralt grå-filter, som används för att dämpa ljuset så att man t.ex kan jobba med längre exponeringstider. Kase® Wolverine GND och ND-filter är till skillnad från många andra märken helt neutrala utan färgstick. Det är en viktig egenskap som skiljer ett premium-filter från ett vanligt filter.
Dammen

Effekten av att använda långa slutartider är att det påverkar allt som rör sig i bilden. Exponeringstiden med Kase® Wolverine ND64-filter blev 1/4 sekund. ND64-filtret förlänger exponeringstiden med 6 steg.

Kase® Wolverine filter är tillverkade av optiskt B270-glas, som inte påverkar skärpan som andra filter kan göra. Wolverine-glaset uppfyller extrema krav och är t.ex minst dubbelt så starkt och hållbart, som vanliga glasfilter. ND-filterna är helt neutrala för korrekt färgåtergivning. Wolverine-filterna har avancerad antireflexbehandling, med såväl IR-coating och Nano-coating.Dammfåran

På objektivet använder vi en Kase K9 Slim filterhållare och ett Kase Wolverine ND64 100x100mm-filter, som förlänger exponeringstiden med 6 steg. Ett stabilt stativ är naturligtvis också en förutsättning.

Kase® K9 Slim Filterholder är nästa generation av filterhållare, med ny innovativ design, som ger mindre risk för vignettering vid fotografering med extrema vidvinkel objektiv. Filterhållaren är dessutom mera användarvänlig, med större snurrhjul, snabbare låsning och urtag för fingrarna som gör det ännu enklare att t.ex byta eller ta bort Kase® Magnetic-filtret i hållaren.


Kalmarsund och Blå Jungfrun

Genom att använda ett Kase® Wolverine Magnetic ND1000-filter, så förlängs exponeringstiden med 10 steg. Exponeringstiden blev 8 sekunder (bländare f/14 och ISO100) med ND1000-filter. Effekten av en längre slutartid påverkar allt som rör sig i bilden. Vågorna som bryts mot klippkanten blir till "rök" eller "dis". Vattnets vågor slätas ut. Det var synd att det inte var några moln på himlen. Nästa gång så återvänder jag på kvällen....Trekanten

ND-filter (gråfilter) används för att dämpa ljuset så att man kan jobba med längre exponeringstider. Effekten av en längre exponeringstid är att det påverkar allt som rör sig i bilden. Ofta får man experimentera med lite olika tider så att man får en lagom effekt. Exponeringstiden blev 15 sekunder med Kase® Wolverine Magnetic ND64 100x100mm-filter. ND64 förlänger exponeringstiden med 6 steg.Solnedgång över Kalmarsund

Exponeringstid 4 sekunder. Kase® ND64 + GND0.9-Filter.
I diset vid horisonten syns silhuetten av södra delen av Kalmar.
Hossmo

Exponeringstiden blev 15 sekunder (ISO 100 och f/8).
Utrustning: Kase K9 filterhållare, CPL och Kase Wolverine ND64 100x100mm-filter.


Polarisationsfilter.

Polarisationsfilter är ett mycket användbart filter, det tar bort, dämpar eller förstärker reflexer, dämpar UV-strålning och ger bättre färger. Rotering av polarisationsfiltret sker smidigt via ett snurrhjul på sidan av Kase® K9 filterhållaren. Tack vare att polarisationsfiltret kan roteras oberoende av filterhållaren, så kan man vrida in filterhållaren efter t.ex horisonten (och låsa roteringen med låsratten) och sen ställa in polarisationen på polfiltret utan att filterhållaren vrids.